Fastetiden och askonsdagen

Fastetiden börjar på askonsdagen, onsdagen efter fastlagssöndagen. Den kristna fastetiden varar i 40 vardagar och avslutas på påskdagen. Söndagar räknas inte till fastan.

Som förebild för fastan står Jesus 40 dagar långa fasta i öknen. Man hänvisar ofta också till Moses 40 dagar långa fasta på berget samt till Elias fasta och Nineves botgöring som beskrivs i Gamla Testamentet.

I urkyrkan döpte man ofta nya medlemmar i församlingen vid påsken. Då blev fastetiden samtidigt en förberedelsetid för dopet.

Ånger och förenklat levnadssätt

Fastetiden kallar oss att ångra våra synder och vår kärlek till världen samt att söka Guds vilja. Vi tänker på den godhet och kärlek från Gud som kommer fram i Kristi lidande och död. Dessutom kallar fastan oss till en ansvarsfull livsstil och till att avstå från något till förmån för dem som lider nöd.

Förenklade matvanor och ett förenklat levnadssätt kan vara till hjälp i fastetidens andliga fördjupning. Under fastetidens inledande del betonas ångern, omvändelsen och kampen mot ondska. Passionstiden – de två sista veckorna i fastetiden – koncentrerar sig på Kristi lidande.

Liturgisk färg

Den liturgiska färgen under fastetiden är violett, ångerns och botens färg. Det enda undantaget är Marie bebådelsedag, då ängeln Gabriel uppenbarade sig för jungfru Maria och berättade att Jesus skulle födas. Den dagen är den liturgiska färgen vit.

Askonsdagen

Askonsdagen firas på onsdagen som följer på fastlagssöndagen. Fastetiden som börjar på askonsdagen pågår fram till påsksöndagen. Askonsdagen har fått sitt namn av att det i Bibeln beskrivs hur ånger och bot symboliseras av att man klär sig i säck och strör aska över huvudet. På askonsdagen firar man mässa på många orter.

Följ fastekalendern dag för dag

All förändring börjar med en tanke. Om du vill göra någonting annorlunda under årets fastetid kan du börja med det enkla: en ny medvetenhet, små nya vanor, nya gester...

För att ha fastekalendern till hands kan du skriva ut den genom att klicka på länken nedan.

Länk till fastekalender 2019 (utskrivbar pdf)

Ekofasta – Vårda vattnet!

Ekofastan infaller 17.2–3.4.2021. Temat är Vårda vattnet! Syftet med kampanjen är att uppmärksamma hur vi som enskilda människor kan vårda de vattendrag som finns runt omkring oss.

Ekofasta är Evangelisk-lutherska kyrkans fastekampanj som lyfter fram omsorgen om miljön. Med kampanjen vill kyrkan inspirera finländare till en livsstil i linje med hållbar utveckling och som stöder klimatneutralitet. Kampanjen pågår under hela fastetiden fram till påsken.

Poddar

I år syns kampanjen främst på sociala medier. Temat behandlas i en rad poddar som lyfter fram olika aspekter på miljöfrågor i relation till vatten; kemikalier, mikroplast, vattenbrist, fiske och vattnets betydelse för människor. Poddarna publiceras på ekofastans webbplats varje tisdag under fastan. Det första avsnittet publiceras på askonsdag 17 februari.

Länk till ekofasta.fi - ekofastans egna webbsidorÖppna länk i ny flik

Länk till ekofastapoddarna
Poddarna finns även utskrivna ord för ord.

Radioandakter & Facebook

Nytt för i år är en radioandaktsserie som behandlar temat 15-19.3.

Det finns en egen Facebook grupp för Ekofastan. Artiklar och poddar delas också på andra av vår kyrkas facebooksidor.