BEGRAVNING

Jordfästningen ger oss en chans att både dela sorg och ge tröst. Vi får säga farväl med tacksamhet för den tid vi haft tillsammans och följa den bortgångna på den sista färden. Under ceremonin sjunger vi psalmer, lyssnar till tröstande bibelord och tar avsked med minnesord som hjälper oss att tänka på livet som ligger framför oss. Tillsammans ber vi om kraft att hantera saknaden i de dagar som kommer.

När en närstående går bort ställs vi inför livets största gräns. Tankarna på livets skönhet och skörhet fyller våra sinnen, och vi blir medvetna om hur begränsat vårt eget liv är.

Sorgen kan visa sig på många sätt, och vi hanterar den alla olika. Ibland känner vi förtvivlan eller uppgivenhet, och tankarna på allt som inte hanns med kan bli påträngande. Ibland kommer vreden som en reaktion på förlusten, eller så kan vi känna lättnad om den som gått bort har lidit länge och döden varit en befrielse.

Alla människors liv är olika, men vi får alltid vila i Guds nåd. Våra närmaste kan vara ett stort stöd i sorgen, och tillsammans kan vi hitta tröst och ljus igen. 

Församlingen vill också vara där och erbjuda stöd när vi står vid detta vägskäl i livet. För att boka datum och plats för jordfästningen är det enklast att kontakta hemförsamlingen. Där kan du också framföra önskemål om präst och kantor samt få information om lediga tider. 

Församlingens personal finns här för att hjälpa till med planering och genomförande av jordfästningen.

Om minnesstunden hålls i församlingshemmet, tar församlingen hand om arrangemangen, och våra värdinnor hjälper till med planeringen. Praktiska detaljer som kista, kistläggning och transporter sköts av begravningsbyrån.
 

KONTAKTA FÖRSAMLINGEN

För att boka datum och plats för jordfästningen är det enklast att kontakta hemförsamlingen. Där kan du också framföra önskemål om präst och kantor samt få information om lediga tider. 

Församlingens personal finns här för att hjälpa till med planering och genomförande av jordfästningen.

Om minnesstunden hålls i församlingshemmet, tar församlingen hand om arrangemangen, och våra värdinnor hjälper till med planeringen. Praktiska detaljer som kista, kistläggning och transporter sköts av begravningsbyrån.


SAMTAL MED PRÄST ELLER DIAKON

Inför döden är det naturligt att känna osäkerhet och rädsla. Sorgen kan vara tung att bära ensam, och präster och diakoner är vana att möta människor i svåra stunder. De har tystnadsplikt och kan ge stöd i denna svåra tid. Tveka inte att kontakta församlingen för samtal och hjälp.
 

YouTube-video

Begravningsguide

Urnegrav eller kistgrav? Råd och alternativ
när en anhörig ska begravas.

Bekanta dig med vår begravningsguide på
sidorna 14-15 i Mitt i livet nr 2-2021.

En kista före jordfästningen i Ekenäs begravningskapell.
Begravningskapellet i Ekenäs.

Tag kontakt

Pastorskansliet (öppet vardagar kl. 9-13)
Tfn 019-241 1060
ekenasnejdens.forsamling@evl.fi

Ekenäsnejdens svenska församling
Larssonsvägen 1
10600 Ekenäs

Grav-/kremeringsärenden:

Trädgårdsmästare
Mikaela Suoniemi 
Tfn 040-523 1648
mikaela.suoniemi@evl.fi

Chef för begravningsväsendet 
Charlotta Laukkanen
Tfn 0400-540 022
charlotta.laukkanen@evl.fi

Alla reagerar på sorgen på sitt eget sätt. Begravningen är ett sätt att sörja, att minnas, att ta avsked, att hedra en människa som stått en nära.

Läs hur begravningen går till

Till minnesstunden samlas anhöriga och vänner för att tillsammans komma ihåg personen som dött. Minnesstunden är en privat tillställning som de anhöriga är värdar för. Ofta följer den lokala seder och förstås de önskemål som den avlidna berättat om. Man kan också avstå från att ordna en minnesstund.

Läs om minnesstunden

De begravningsplatser som de evangelisk-lutherska församlingarna upprätthåller är allmänna. Alla som bor på en ort har rätt att bli begravda där, oberoende om de hört till kyrkan eller inte.

Läs om gravplats

Kanske du ännu funderar över något? Kolla då här.

Läs vanliga frågor om begravning

Det finns många saker i livet som kan utlösa en kris: en nära människas död, en sjukdom eller olycka, separation, arbetslöshet eller pensionering.

Bli inte ensam, det finns hjälp och stöd

Stöd i sorg och i kris