Veckoslutet 13-15 mars kan den som är intresserad och har grundläggande kunskaper i notkännedom delta i en workshop kring handchimes. Den inleds fredag 13.3 kl. 17 i Ekenäs församlingshem och avslutas på söndag. 

Men vad är handchimes?

När engelska klockringare i början av 1700-talet behövde ett sätt att öva sina melodier, utan att störa människorna som bodde i kyrkans närhet, föddes de mindre handklockorna (föregångarna till handchimes). En handklocka är ett stämt instrument som ringer en enda ton. Man brukar rada upp dem i samma ordning som tangenterna på pianot. Handklockor spelas oftast i grupp därför att en enda person har svårt att hinna spela mera än enbart några klockor, även om solospelning också är möjlig. 

Handklockor är gjutna i brons och därför rätt dyra. Handchimes, som är lämpliga för nybörjare, skapades som ett förmånligare alternativ till bronsklockorna. En chime är ett stämt fyrkantsrör som har en liknande spelmekanism som en handklocka. I praktiken spelar man ofta klockor och chimes tillsammans därför att deras toner är lite olika. En klocka är klarare och en chime mjukare. 

Inkeri Aittola Foto Y Lindstrom

- Klockringning är roligt och nu för tiden finns det ganska många handklock- och chimegrupper i Finland. Själv spelade jag handklockor för ca 6 år sedan i Kallavesi församlings handklockkör Dolce, berättar kantorn i Ekenäsnejdens svenska församling Inkeri Aittola

Tillsammans med kantor Pia Nygård leder hon den planerade workshopen där deltagarna får bekanta sig med instrumenten, lära sig olika tekniker och öva in en repertoar som de kommer att framföra i högmässan i Ekenäs kyrka den 15 mars.

Instrumenten som används i workshopen omfattar två oktaver. De är lånade av director cantus Seppo Kirkinen som fungerade som dirigent för den klockkör som Aittola själv spelade i.

Intresserade kan anmäla sig till Inkeri Aittola per telefon 044-755 3628 eller e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

(3.3.2020)