Skriv ut

Är det Mars? Så börjar texten i den franska folkvisa, som organisten Jan Pieterszoon Sweelinck komponerat variationer över. Och vad passar bättre att inleda en liten orgelkonsert med i mars månad? Den som vill veta hur texten fortsätter kan söka sig till musikandakten i Snappertuna kyrka klockan 18 på söndag kväll den 26 mars. Anders Storbacka spelar orgelmusik från Amsterdam, Köpenhamn, Trondheim, Stockholm och staden Halle i Tyskland där Sweelincks elev Samuel Scheidt var organist. Av Scheidt får vi höra 20 variationer över den på sin tid omåttligt populära melodin ”Bergamasca”. Många tonsättare har gett sina bidrag till musikhistorien via denna melodi.

Musiken presenteras av Ann-Sofi Storbacka, som har intressanta detaljer att berätta om tonsättarna Johann Daniel Berlin, Henric Philip Johnsen och Melchior Schildt – den sistnämnde elev till Sweelinck även han.

Förutom variationer innehåller programmet en Toccata, två Fugor, en Sonatina m.m. Tidsmässigt rör sig programmet mellan tidig och sen barock.

I samband med den avslutande andakten uppbärs en kollekt till insamlingen Gemensamt Ansvar.

Arrangör är Ekenäsnejdens svenska församling.

(21.3.2017)