ORIGINELLT URVAL AV BACH

År 1689 byggs Snappertuna kyrka. Samma år leker en fyraårig Johann Sebastian Bach i Eisenach, Tyskland. Tio år senare komponerar han Fantasi & Fuga i C-dur för orgel, ett nästan bortglömt verk, som inleder söndagens musikandakt i Snappertuna.

Orgeln spelas av diplomorganist Anders Storbacka, som av Bachs omfattande produktion denna gång vågat sig på ett synnerligen originellt urval. Här ingår såväl humoristiska, intressanta som innerligt vackra och sällan spelade stycken, vilka bildar en tilltalande helhet på Normann-orgeln i Snappertuna kyrka. Åhörarna får bland annat höra hur Bach på fyra olika sätt mixtrar med en och samma koralmelodi, en Liten harmonisk labyrint, det improvisationsartade pedalstycket Pedalexercitium g-moll, Tip-tap-fugan, två koraltoccator m.m. Uppskattat i noter omfattar Bachs orgelkompositioner hela 1 200 sidor. Vid musikandakten framförs 17 av dessa sidor. Ann-Sofi Storbacka guidar åhörarna till musiken och avslutar med en aftonandakt.

Musikandakten ordnas söndagen den 16 oktober kl. 18 i Snappertuna kyrka och inträdet är fritt.

(11.10.2016)