Sommar och semester kan ägnas åt varierande uppdrag och nöjen. För den som trivs med kulturella inslag ger nejdens kyrkor många möjligheter.
I Ekenäsnejdens svenska församling hålls kyrkdörrarna öppna för besökare fram till och med den fjortonde augusti. Kyrkorna i Snappertuna, Tenala och Bromarv har öppet måndag till fredag kl. 9-14 medan Ekenäs kyrka håller öppet veckan runt, det vill säga alla veckodagar kl. 11-17, förutom midsommardagen.

Lunchkonserter och eftermiddagsmusik
Under fem onsdagar bjuder man på korta lunchkonserter som börjar kl. 12 och räcker runt en halv timme. Konceptet har använts under många år och varit omtyckt, vilket resulterat i en fortsättning. Årets onsdagskonserter startar den 29 juni, med en av församlingens egna kantorer, Niels Burgmann på orgel, och avslutas den 27 juli. Övriga musiker är Erica Nygård, orgel, Suvi Gräsbeck, kantele och sång, Ove Molander, orgel och Pia Nygård, piano, orgel och sång.
I anslutning till sommartorget i Bromarvs skärgårdshamn passar församlingen på att bjuda in till liknande konserter i Bromarvs kyrka. De hålls samtliga fredagar i juli, börjar kl. 16 och ger möjlighet för torgbesökare och andra att inleda veckoslutet med en musikalisk upplevelse. Musikerna är de samma som vid lunchkonserterna i Ekenäs, förutom Pia Nygård som ersätts av Sofia Lindroos. Inträdet är fritt.