VÄLGÖRENHETSKONSERT I EKENÄS KYRKA

Från Stormskärs Maja till Sibelius är namnet på den välgörenhetskonsert som ges i Ekenäs kyrka nu på lördag den 5.9 med början kl. 16. I konserten medverkar Emma-Sara Raunio och Sara Selenius med sång, Niels Burgmann på orgel, samt instrumentalisterna Lotta Ahlbeck och Peik Aspbäck.
Konserten bjuder på en angenäm blandning av visor, schlager, filmmusik och klassiskt av tonsättare som Jean Sibelius, Toivo Kuula, Lasse Mårtensson, Benny Andersson, Björn Skifs, Ted Gärdestad m.fl.
Konserten arrangeras av den i Raseborg verksamma frimurarlogen Axel Gabriel Leijonhufvud i samarbete med Ekenäsnejdens svenska församling, för att genom programbladsintäkter stöda det lokala diakoniarbetet på församlingens område. Programbladet kostar 10 euro.

Såväl Raunio som Selenius och Burgmann är väletablerade namn i Svenskfinland.
Emma-Sara Raunio är utbildad vid Sibelius-Akademin med sång som sitt huvudämne och är verksam som sångare, sångpedagog och arrangör av vokalmusik. Hennes breda repertoar tar avstamp i scenmusiken men innefattar även blues, jazz, klassisk vokalmusik och visor. Under det gångna året har Raunio varit aktuell både i Kalevi Ahos moderna opera Frida y Diego och som huvudrollsinnehavare i Lurens sommarteaters uppsättning av Broadwaymusikalen Annie Mästerskytten. I Västnyland har hon varit aktuell i samband med julkonserter och välgörenhetskonserter och sågs även i rollen som alvdrottningen Titania i Raseborgs sommarteaters uppsättning av En Midsommarnattsdröm sommaren 2014.

Sara Selenius är nybliven musikmagister och klassisk sångpedagog från Sibelius-Akademin.
Hon har avlagt B- examen i klassisk sång. Hon är medlem i Visans Vänner i Helsingfors och mottagare av Barbara Helsingius-priset 2012. År 2013 gav hon ut skivan "En salig röra visor".
För tillfället arbetar hon som musiklärare i Lagstad skola och fungerar som konstnärlig ledare för showkören Let Us Be Frank.
Niels Burgmann är kantor i Ekenäsnejdens svenska församling och körledare för både Västnyländska kammarkören och Manskören Raseborg. Han är utbildad både i Sverige och Finland. Vid sidan av sin organist- och körledarbana har han också ägnat sig en del åt komposition. Flera av hans verk för kör har vunnit priser både i Finland och internationellt.

 

ORGELKONSERT I TENALA KYRKA
På söndag eftermiddag den 6.9 kl. 16, hålls en liten orgelkonsert i Tenala kyrka. Församlingens kantor Niels Burgmann spelar finska orgelverk från tiden då orgeln i Tenala byggdes, d.v.s. sekelskiftet 1800/1900-tal. Bland kompositörsnamnen kan nämnas Oskar Merikanto, Toivo Kuula och Erkki Melartin, däremot har Burgmann medvetet valt att inte inkludera årets store jubilar, Jean Sibelius, i programmet. Kyrkoherde Anders Lindström håller en andakt, och hela konserten beräknas ta ca 40 minuter.

(1.9.2015)

__________